TOPLUMSAL HAFIZA’NIN YÖNLENDİRİLMESİ


Malûm CORONA yasakları ve sokağa çıkmak yasak haydi okuyun. Toplumsal hafızanın yönlendirilmesi ne demek? İnsanları bir düzen içinde yaşatmak için ille de onları kör ve ders alamayan bir dangalak yapmak gerekiyor mu? Bu düzen nasıl böyle kusursuz kuruldu?Müslüman toplumlar üzerinden anlatalım.

Bir sindirme hikayesi!.

Zamanla insanlar geniş bir alana yayıldılar. Ve her aile genişledi. Başlarında dedeleri, dedeleri öldüğünde babaları olan kalabalık aileler. Çokça erkek evlat sahibi olma hedefindeki aileler çünkü erkek evlat hem daha çok yemek ve genel olarak daha çok güç demekti. Peki aileler arasında rekabet? Sonraları insanlar kalabalıklaştıkça birbirleriyle sürtüştüler. Ailelerin yani aşiretlerin reislerinin birbirleriyle sürtüşmesi otomatik olarak ailenin diğer bireylerinin de sürtüşmesiydi. İlk savaşlar belki bir ağaç için belki bir hayvan içindi. Bu şu da demekti. Çokça erkeğe sahip olan aile diğerine üstünlük sağlayıp mallarına el koyabilir ya da bir anlaşmazlığı ortadan kaldırmak için buna kalkışabilirdi. Evet devletin kökeni ailedir. İlk aileler ilk devletlerdi. Fakat kalabalıklaştıkça artık mesele artık bir aile ile sınırlı kalabilir mi? İnsanlar birbirine karışmış olmasına rağmen hala aile mantığı sürebilir mi?

Bu insanları nasıl birbirine bağlayacaklardı? Peygamberlerinin getirdiği dinde ilah tek. Ama bu liderlerin işine yaramıyor. Çünkü toplumu bir arada tutmak istiyorsanız ya liderinizin üstün vasıfları olacak ya da üstün vasıfları olacak. Çünkü kimse zayıf birini izlemeyecek, onun için savaşmayacaktır. Liderler artık ilahtan güç bir kut aldıklarını iddia edeceklerdi.Hatta daha sonraları ilahlıklarını direkt ilan edeceklerdi.Peki halkın burda konumu ne? Lider liderliğini korumak için onlara yalan söylüyor. Halkın bunda bir çıkarı yoktu. Ama karşı koymadı. İnanmak kolaydı. Bazen geçip gitmiş atalarını ilah gibi öne sürerek arkasında gizli konuşan oldular. Güçlünün zayıfı ezdiği bir ortam. Güçlü olmak için kalabalık olmalısınız. Çok tarlanız çok hayvanınız olmalı. Maddi gücünüz de olmalıydı. İşte ilk devletler bu yöntemlerle ortaya çıkmıştı. Peki halk bunları anlayabiliyor muydu? Hayır. Eğer lider hakkında olumsuz bir şey söylerseniz sizi vatan haini kabul ederler ve lidere bırakmadan canınızı alıverirlerdi.Hiç değişen bişey görebiliyor musunuz? Onların sancakları da kutsaldı. Devletleri de kutsaldı Liderleri de. İnsanlar peki isyan ettiler mi? Bu isyanların büyük çoğunluğu yine Allah tarafından gönderilen peygamberlerin önderliğinde yaşanmıştı. İlginç değil mi? Hiç bunu fark etmemiştin belki.

En iyi örnekle anlatayım. Mısır devrinin süper güç devletiyken Yusuf peygamber, devletin dinini tevhide çevirmiş ve filistin yakınlarındaki babası Yakub’un ailesini Mısır’a getirtmişti. Bunu herkes bilir. Peki sonra ne oldu? Bir sonraki firavun eski putperestliği geri getirdi. İlerleyen zamanlarda da yakuboğulları çoğaldıkça ra’ya tapanlardan zulüm görmeye başladılar. Bir nevi suriyeli muamelesi gördüler. Tabi katmerlisi. Çünkü onlar zamanla köleleştirildiler. Fakat isyan akıllarında bile değildi. Musa peygamber yakuboğullarını ordan kurtarmak için gönderildi. Hem de firavuna(krala) en yakın olan bir kişi iken ona isyan etti. Bölücülükle suçlandı. Ona yakınlık gösterenler bile cezalandırıldı. Ayrıca ikinci bir sorun daha vardı. Yahudiler isyan etmekten it gibi korkuyordu. Fakat neticesinde Musa as Allahın yol göstermesiyle yakuboğullarını ordan çıkardı ve hürriyetlerini onlara geri verdi.Bakınız bu bir isyandır. Bu olayları hikaye okur gibi okuyorsunuz.

Daha farklı bir zaman dilimine gidelim mi? Emeviler nasıl? İslam aynen Musa as’ın yaptığı gibi isyan ve bölünmeyle yayıldı. Kan aktı. Fakat isyan başarılı oldu düzen değişti ve doğrusuyla yer değiştirdi.Sonra? Peygamber as aralarından ayrılınca kısa zaman sonra terse dönüldü. Eski Mekkeli yöneticilerin çocukları yine lider oldular. Nasıl? Çünkü isyan kültürü ortadan kaldırıldı ve itaat ile değiştirildi. Haksızlığa isyan bile dinden aforoza dönüştü. Halbuki dinin olayı haksızlığa sömürüye isyan etmekti. Ebu hanife gibi bir adam yaşadı ki bu adam muhteşem biridir. Bu gün hanefi olanlarla karıştırmayın.Tam bir haksızlığa isyan. Adam gibi adam. Emevi halifesi ne yapsa islam adına korkmadan tersi fetvayı verdi. Ne oldu? Halifenin yanındaki din adamları ona hain dedi, kırbaçlattı. En sonunda halife ebu hanifeye kadılık teklif etti. Ancak kabul etmedi. Sebebi ise zulmü onun eliyle meşrulaştırmasına müsade etmemesiydi.Ve bunun üzerine zehirlenerek öldürüldü. Halifenin yanındaki devletperest kadılar da derin bir oh çektiler. İşte o adam halkın o dönem kahramanıydı. Kim devletten bir zulüm görse yanındaydı. Haksızlığa halife de olsa karşı koyması dolayısıyla hem de.Şimdi? Hanefi diyorlar kendilerine utanmadan. Hanefi.En iyi öğrencisi Ebu Yusuf, Reddederek öldüğü kadılık görevine getirilmişti bile.

İnsanlığın tarihinde isyan hep kalkışmaktan korkulan birşey olmuştur. Kalabalıklaşamadan sindirilir ve birkaçına zarar verince diğerleri kendiliğinden korkup dağılırlardı. Hep böyle olmuştur.Başarılı olan isyanlar sınırlıdır. Fransız devrimi, lenin ve mao gibi.

1- devlet sandığınız şey değildir

2-haksızlık ve adaletsizliğe ses çıkarmanız sizin vazifenizdir. Eğer yapmazsanız sonuçlarına katlanırsınız.

3-Anarşi daima bir araçtır. Asla amaç olmaz. Anarşi yeni düzenin habercisidir. Zordur da. Her neyi istiyorsanız isteyin anarşisiz olmuyor.

Alıntıdır

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

offdedimsize

öncelikle kendime, sen istersen sana da.

Don Charisma

because anything is possible with Charisma

Raskolnikov Sibiryası

Hayat acı vericidir, hayat korku doludur ve insanoğlu mutsuzdur. İnsanoğlu hayatı seviyor. Acıyı ve korkuyu sevdiği için hayatı seviyor. Yaşamak acı ve korkunun karşılığında verilmiştir bize. En büyük aldanmamız budur. İnsanoğlu benliğini henüz bulamamıştır. Onun için yaşamak ya da ölmek fark etmeyecektir. Dostoyevski - Ecinniler

Virginia Woolf

Herkes kendi geçmişini, kalbiyle bildiği bir kitabın sayfaları gibi kapalı tutar ve dostları sadece onun başlığını okuyabilir.

Temel Konuk

İnsan, her yaşın acemisidir. - Amine Gzat

Meral Meri

En içten gerçek bile hak ettiği yerde değildir. Biraz teselli isterseniz, kendilerine yarattıkları sahte dünyaya iyi bakın derim. Meral Meri

kulaktan dolma tarifler

yediklerim-içtiklerim-pişirdiklerim, gramsız, kulaktan dolma

BİRTAKIM YAZILAR

''Okumadığın gün karanlıktasın.''