GDO’ ya gelinceye kadar


Değerli dostlar,

Ben inşaat mühendisi olmakla birlike yaklaşık 18 yıldır yemek
sektöründeyim. Yemek Sanayici ve İş adamları Derneği başkan yardımcısı,
Ankara Sanayi Odası gıda komite üyesiyim.
Bu sürede öğrendiklerimi yazmaya sayfalar yetmez. Ancak birkaç bilgi
aktarırsam ne demek istediğim daha iyi anlaşılır.
Öncelikle Türker Bey’in ticari endişeyle yapılıyor teşhisi sonuna kadar
doğru. Minimum M2 maksimum verim, olay tamamen budur.
– “Soya Kıyması” adıyla satılan ürün yağı alınmış soya küspesidir. 25 Kg
torbalarda kg fiyatı 1,5 tl civarındadır. Kullanırken ılık suyla
ıslatılır 1 kg soya kıyması 3 kg su emer. yani kullanım fiyatı kg da 50
krş tan aşağı olur. Gerçek etin 20 tl/kg olduğu yerde tabiiki bunu önce
sermaye kullanır. maret, pınar vs gibi hazır tıp annemin köftesi gibi
köftelerin tamamı soya katkılıdır. şirin gözükmesi içinde mix kıyma,
soya proteini vs. gibi farklı isimlerle ambalaj üzerinde yazılmaktadır.
yani et diye soya küspesi satıp, annemin köftesi gibi aynen diye reklam
yapıyorlar.
BİTMEDİ: bu soya zımbırtısı granül veya toz halinde , beyaz , açık
kahve, koyu kahve , kırmızı, yeşil renkleri vardır. tadı nötüre
yakındır. cevizle karışıp baklavaya, kıymayla karışıp köfteye , unla
karışıp ekmeğe, keke vs.ye giriyor.
– Marine kuşbaşı diye bir et satılıyor şimdi , normal kuşbaşı etten
ucuz. bir özel kimyasal karışım suyla ete emdiriliyor. % 20 su basılıyor
ete , böylece fiyatı ucuzluyor. ancak bu tuzlar sizin kalp, şeker,
tansiyon vs , rejimlerinize zarar verirmi bilmiyorsunuz. yemeğe tuz atmıyorsunuz, ama başka tuzları bilmeden yiyorsunuz. yemek şirketinizin
et giriş faturalarında “mix kıyma” ve ” marine kuşbaşı ” var mı, bir
kontrol edin bakalım.
– PEYNİR ALTI SUYU TOZU: Adı üstünde, peynir üretiminde kalan su sıcak
plakalara püskürtülüyor, buharlaşma sonucu elde edilen toz işte. nerede
kullanılıyor? peynirli çizi de peynir mi var zannediyorsunuz. tüm
bisküvit ve kek sektörünün birinci sınıf dolgu maddesi. kg fiyatı 50 krş
gibi bişeydi.yediğiniz bisküvit, kek, kraker vs paketlerin üzerini bir
okuyun bakalım içinde şeker ve un dışında tanımadığınız kaç kalem
malzeme var. bir top keki toptancısı 15 krş a satıyor. anam-babam usulü
un,yumurta ve yağ ile yapsanız 30 krş malzeme maliyeti var, ambalaj,
üretici karı, nakliye ve toptancı karı vs eklenince nasıl o fiyata
satılabiliyor? çünkü kek değil kek benzeri kimyasal bir şey alıp
yiyoruz. paketin üzerini okuyun anlarsınız.
– bezelyenin kurusu öğütülüp fıstık süsü verilerek tatlılara konuyor.
– pul biberin, karabiberin, kimyonun vs ektractı var, kilosu 5 tl ye
satılan sucuklarda gerçek baharatmı var sanki. bazılarında zaten sucuk
benzeri ürün yazıyor.
– bir danadan 25-30 kg sinir çıkıyor . -40 derecede dondurup öğütüyor
sinir unu yapıyor sosise basıyorlar. şarküteri rünlerine dikkatli bakın.
%100 dana diyor, dana eti demiyor, anlayın işte.
– tavukların boyun , taşlık, kanat ucu vs gibi ticari değeri olmayan her
yeri kemikleriyle öğütülerek “mekanik kıyma ” isimli bişi yapılıyor. tüm
tavuk sucuk ve salamlarında bu var, siz tavukların göğüs etlerinin kıyma
yapıldığını sanıyorsanız fena yanıldınız.

bütün bu işler T.C.Tarım ve köy İşleri Bakanlığı izni ile yapılıyor.
Tamamen ve her yönüyle gıda terörünün cenneti olan yurdumuzda izinle
bunlar yapılırken siz varın kaçak yapılanları düşünün,

Bütün ekmeğe tavuk döner 2 tl , yarısı işkembe,  GDO ne ki o daha yeni farkedildi, devede kulak bile değil.
Bunlar işin yemek faslı, daha gıda ambalajları var, koruyucular var vs.
kıyamet kopuyor da bizim gıda mühendislerimizin sesi soluğu yok ortada,
bir garip yemekçi inşaat mühendisi çarşı pazardan topladığı bilgileri
ortalığa döküyor.

sevgiyle kalın,

Serdar Erler CE85,


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s